• Meny
  • Meny

På ferie på Island: Tips for besøk i Reykjavik

Island er et land som i de siste årene har økt sin satsing på å tiltrekke seg turister fra hele verden, og det er et yndet reisemål. I hovedsak tilbys det en opplevelsesturisme som er noe utenom det vanlige. Det ville islandske landskapet er meget eksotisk for mange, og den urørte naturen er nokså enestående, preget av vulkanene som til tider er veldig aktive, geysirer, og de varme kildene som brukes til bading.

Dette kombineres selvfølgelig med en mytos, og et kulturlandskap som er over 1 000 år gammel. Det ytterste Sibir, eller Arktiske Canada virker ikke like fristende, villmark fra eller til. For folk fra Norge, når vi reiser til Island, så er turen også nærmest å se som en tidsreise i språk, og en anledning til å hilse på fjerne slektninger.

Første stopp Reykjavik

Utforskingen av Reykjavik burde egentlig legges til de dagene før man reiser hjem igjen, slik at man kan sette ekstra pris på komforten etter en tur gjennom villmarka, men det er ikke mulig å komme seg til Island uten å måtte innom landets hovedstad, og eneste virkelige by. Derfor kan det være lurt å legge inn et par dager med akklimatisering før dere legger ut på en utforskning av resten av den eventyrlige øya.

Reykjavik by huser rundt 120 000 innbyggere, mens den større regionen huser to tredjedeler av landets befolkning. 220 000 innbyggere til sammen altså. Det innebærer også at resten av Island er meget sparsommelig befolket. De resterende 110 000 islendingene er spredd langs øyas kyst, og den store ringveien som knytter øya sammen.

Transport i Reykjavik

Reykjavik er som sagt ikke veldig stort, befolkningsmessig, men der er store avstander mellom de forskjellige stedene som er verdt å få med seg, og byen har en utstrekning på mer enn 10 kilometer, om man teller forstedene som har blitt dannet utenfor kommunegrensen. Den internasjonale flyplassen Keflavik ligger hele 40 kilometer utenfor byens sentrum. Det finnes også en mindre flyplass i sentrum av Reykjavik, men denne er kun i bruk for flyvninger med småfly, innenfor landets grenser.

Hvalsafari på Island er svært populært:

tur-hvalsafari-island-reykjavik-ferie

Mange av severdighetene, og tjenester for besøkende, er likevel konsentrert i et lite område på noen kilometers utstrekning fra Hallgrimskirkja, som på mange måter markerer sentrumsområdet, sammen med Radhus Reykjavikur, som ligger noen hundre meter fra hverandre. Like ved Reykjavik Rådhus finner du også Domkirken og Alltinget, Islands parlament.

Det går også flere offentlige busser gjennom byen, fra terminalen i sentrum, slik at det er mulig å reise behagelig uten bil, nesten hele døgnet. Om du vil være selvstendig er det selvfølgelig også mulig å leie bil for oppholdstiden på flyplassen. Det tar kun 16 timer å kjøre rundt Island på sommeren, men du burde planlegge med minst en uke, for å nyte reisen, og for å kunne stoppe ofte, og nyte landet og dets severdigheter og landskap.

Overnatting i Reykjavik

Det finnes mange muligheter for overnatting i Reykjavik sentrum. Om du vil være midt i smørøyet er det best å overnatte nord-øst for Klambratun-parken. Her kan du velge mellom mer enn 100 forskjellige overnattingssteder. Spennet i kvalitet og pris er også stort. Tower Suites Reykjavik er et av de beste tilbudene for deg som virkelig vil ha et komfortabelt opphold i byen, det samme kan sies om Reykjavik4you Apartments. Dette er leiligheter som ligger i sentrum av byen, og de egner seg godt for folk som reiser som familie, eller i større grupper.

Oppholdet i Reykjavik4you Apartments inkluderer også en god del ekstra tjenester, som bruk av leilighetens Shuttle-buss som også tar deg på sightseeing, og støtte ved booking av turer og billettkjøp. Dertil bor du midt i Reykjavik 101, med andre ord midt i sentrum, og kan på det viset lett benytte deg av byens bedre restauranter og puber, samt andre muligheter for uteliv.

Det finnes også billigere alternativer for overnatting i Reykjavik. På den andre siden av skalaen finner du for eksempel Pavi Apartments eller 101 Guesthouse, som gir deg et rimeligere opphold i Reykjavik sentrum. Standarden er fortsatt god, selv om prisen er lavere.

Den billigste og beste overnattingen i Reykjavik finner du like utenfor sentrum. Vibrant Iceland Hostel ligger ved hovedveien inn til byen. Hostalet har fått mye skryt av sine gjester, samtidig som det er den definitivt billigste overnattingen i nærheten av byen, her befinner du deg litt over en times spasertur fra sentrum av Reykjavik, men også like ved busstoppet, slik at du raskt kan ta deg inn til byen, og bruke et par dager på å utforske sentrum. Du er også kun en halvtimes busstur unna Den blå lagunen, som jo er et av de mest forlokkende turistmålene på hele Island.

Bláa Lónið – Bading i Den Blå Lagune er et must for besøket

Den Blå Lagune er et av de mest besøkte turistmålene på Island. Stedet er også helt unikt, og verdt et besøk. Lagunene er et resultat av den islandske satsingen på geotermiske varmekraftverk, og lagunen fylles stadig med spillvannet fra kraftverket Svartsengi, som forsyner Reykjavik med strøm, og de nærliggende bostedene med fjernvarme.

Etter at det naturlige varme vannet, som pumpes opp fra den vulkanske riften, er blitt brukt, holder det fortsatt en stabil temperatur på 37 grader, og det året igjennom. Med andre ord en perfekt badetemperatur, selv når vintersnøen fyker over Rykjavikneset.

Vannet er inviterende, og får en lyseblå farge av den hvite kvartssanden i kombinasjon med den naturlige blå og grønne algekulturen som lever i sjøen. Vannet er dertil rikt på mineraler som svovel og silisiumoksid, og har vist seg å være en effektiv behandling mot hudsykdommer som psoriasis ved regelmessig bading.

Derfor finner man også en klinikk for behandling av slike lidelser like ved siden av. Tilbudet inkluderer undersøkelse og behandling fra hudleger, så vel som bading i klinikkens egne basseng. Man kan også kjøpe hudpleieprodukter som er utvunnet på stedet.

Du finner Den Blå Lagunen 40 kilometer sydøst for Reykjavik, nærmere Keflavik internasjonale flyplass. Den ligger også like ved nasjonalparken Reykjanesfolkvangur, som strekker seg sørover fra Reykjavik. Lagunen er et godt første stoppested om du er på vei ut av Reykjavik for å utforske Island, men det er også et genialt siste stoppested for å vaske av seg veistøvet, og nyte de varme badene i trolske omgivelser, før du forlater landet fra Keflavik flyplassen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *