• Meny
  • Meny
Thingvellir nasjonalpark Island Reykjavik Golden circle

Thingvellir nasjonalpark

Thingvellir (islandsk: Þingvellir) er den minste av de islandske nasjonalparkene, knappe 5000 hektar stor, men til gjengjeld er den også den eldste (etablert i 1928) og regnes som den historisk viktigste. Det var nemlig her vikingene holdt sine første landsting så langt tilbake som år 930, et landsting som ble holdt for å opprette lover og avsi dommer i tvistemål og andre uenigheter vikingene i mellom.

Siste offisielle Allting ble holdt på Thingvellir i 1798 og det var på Thingvellir Island offisielt fikk sin suverenitet og ble selvstendig republikk den 17. juni 1944.

Kan anbefale å bli med på en rundtur der du får se både Thingvellir nasjonalpark, Geysirene og det verdenskjente vannfallet Gullfoss. Turene er godt organisert med sentrale hente-lokasjoner og dyktige guider. Billetter kan bestilles her.

tektoniske plater Thingvellir nasjonalpark Island Reykjavik

Stedet er ikke bare historisk interessant, det er også et geologisk funn, da det ligger midt i brytningspunktet mellom to tektoniske plater, den nordamerikanske og den europeiske. Dette gir hele området et svært spennende og barskt utseende med bratte klippevegger og vulkansk stein som dominerer hele forkastningsrevnen som dalen faktisk er.

Kjent for sitt klare vann

Thingvellir klart vann innsjo nasjonalpark vann Island Reykjavik

Det er hyppige jordskjelv i området, og i en av disse oppståtte sprekkene finner man nå Tingvallavatnet, et yndet og populært sted for dykking. Vannet her er usedvanlig klart og har en unik siktbarhet man sjelden finner andre steder. Ønsker man å dykke her kan man enten gjøre det på egenhånd, eller delta på en av de mange arrangerte turene til området.

Nasjonalparken er lett tilgjengelig rundt 40 kilometer øst for Reykjavik og man kan dra dit enten på egenhånd eller med en turistbuss på en organisert tur. Mange velger å besøke Thingvellir i forbindelse med flere andre severdigheter i området, gjerne som en del av Golden Circle Route.

Thingvellir har siden 2004 vært oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Les også: Ta en dukkert i Den blå lagune

Thingvellir-nasjonalpark-reykjavik-island

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *