• Meny
  • Meny

Levekostnader – hva må du betale for ulike varer og tjenester?

Det er ikke til å stikke under en stol at prisnivået og de generelle levekostnadene på Island og i Reykjavik er generelt høyt, ikke minst som et resultat av finanskrisen som ramte sagaøya med full tyngde i 2008. Banker gikk konkurs og mange store, og forholdsvis godt etablerte, Islandske bedrifter måtte legge inn årene.

Dette medførte en kraftig devaluering av den islandske kronen, noe som igjen bidro til at den islandske økonomien ble betraktelig svekket i forhold til andre europeiske valutaer på det aktuelle tidspunktet.

Ettersom store deler av den islandske valuta var basert på samhandling med blant annet US dollar og engelske pund, var det ikke annet enn ventet at boblen før eller senere ville sprekke, med dramatiske konsekvenser for den gjennomsnittlige islending. Da bankene gikk konkurs forsvant store deler av sparepengene, men eventuell gjeld ble kjøpt opp av spekulanter og sto ved kraft.

Høyt prisnivå

Island, som allerede hadde et forholdsvis høyt prisnivå i forhold til inntektene, fikk en umiddelbar innstramning i kjøpekraften, men dette skal ha balansert seg noe siden krisen inntraff. Prisnivået ligger litt over hva vi normalt er vant til, men på grunn av devalueringen av kronen er det en del artikler, spesielt de som islendingene selv har produsert, som oppfattes som rimelig.

For innbyggerne på Island er lite endret rent prismessig, men inntektsmessig er ikke tingene helt som det var før krisen. Det er ikke unormalt at en islending har to jobber, en i heltidstilling og en i deltid, for å få pengene til å strekke til.

Les også om vær og klima i Reykjavik.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *