• Meny
  • Meny

Hvor mye bør du tipse?

For noen få av oss faller de uskrevne reglene for tipsing og driks naturlig, for alle oss andre er ikke situasjonen like rosenrød. Det kan unektelig by på noen “kleine” situasjoner idet servitøren kommer med regningen og du/dere sitter der som et spørsmålstegn. Hvor mye er det egentlig vanlig å tipse i Reykjavik?

Vi har tatt en titt på de viktigste situasjonene du kommer til å stå ovenfor. Slik er altså de uskrevne reglene for driks i Reykjavik:

Blant noen hersker det nærmest en myte om at det er ulovlig å tipse på Island. La én ting være klinkende klart: Dette stemmer ikke. Det vil kanskje herske tvil om hvorvidt personen som mottar tipsen må skatte av summen eller ei, men det å tipse er i høyeste grad lovlig.

Når det er sagt er det å tipse hverken en regel eller vane blant lokalbefolkningen. Ofte er minstelønnen såpass god at tipsing er ansett som en unødvendighet. Serveringsavgiften er inkludert i prisen, og normalt betaler du mindre dersom du bestiller take away sammenlignet med å sitte i restauranten. Enkelte ganger vil du se at serveringsstedene har plassert et glass på disken. Pengene samlet inn her går som regel til sosiale tilstelninger for de ansatte.

En guide fra Island kan fortelle følgende:

– Det å gi tips er aldri forventet på Island, men det dettes alltid pris på. Det er mer vanlig å tipse turguiden og bussjåføren av turbussen enn det er å tipse på restaurant. Tips aldri med mindre servicen du har mottatt er svært god.

– Ansatte i serviceindustrien på Island får minimum minstelønnen og på bakgrunn av dette hersker det en generell regel om at tipsing aldri skal være en nødvendighet. Selvfølgelig vil sjelden guider og serveringspersonell si nei til tips, men personlig ser jeg ingen grunn til å betale for en tjeneste man allerede har betalt for.

driks-tipsing-island-reykjavik

Anbefalt: Les mer om andre nyttige guider om Reykjavik.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *