• Meny
  • Meny

Kontakter og støpsler i Reykjavik og Island – trenger du adapter?

Det er få ting som er like ergelige å oppdage som å skulle lade kameraet, mobilen eller bruke hårføner eller barbermaskin for så å oppdage at kontakten ikke passer. Du glemte å sjekke om det er samme type støpsel og strømspenning før du la ut på utenlandsreise? Det gjør du ikke igjen. Det å kunne lese epost og lese nettaviser krever strøm, og det er ofte heller ikke noe alternativ å la laptopen ligge igjen hjemme.

Det er ikke bare kommunikasjonsmidler som skal ha strøm, men personlige hygieneapparater som tannbørster, barbermaskin og hårfønere eller rettetang er å finne i mange kofferter. Derfor er det en viktig del av ferieforbredelsene, selv om det er bare en langweekend til Reykjavik, å finne ut hvilken strømspenning det er og hva slags kontakt som passer inn i veggen.

Hva er strømspenningen på Island?

De fleste europeiske land har samme strømspenning og støpsel, forruten noen land som for eksempel England og resten av Storbritannia og Irland. Island bruker samme støpsel med tilsvarende spenning på strømmen som vi gjør i Norge, derfor er det ikke noe problem å lade elektrisk utstyr som fotoapparat, mobiltelefon, eller andre oppladbare batteridrevne ting. Også stikkontakten til hårføner, rettetang og andre elektriske apparater er bare å plugge rett inn i veggen uten å måtte være bekymret for kortslutninger eller lignende.

På Island bruker de støpsel type F, men stikkontakter av type E og C passer fint med denne varianten støpsel. Strømspenningen er på 220 – 240 volt som er standard for Europa.

Dersom frekvensen på strømuttakene i Reykjavik og ellers på Island er annerledes enn i hjemlandet ditt er det ikke anbefalt å bruke det elektriske utstyret du tenker å ta med eller allerede har pakket. Men, hvis det ikke er noen forskjell på spenningen kan du, på egen risiko, teste utstyret en kort stund for å se om det funker og ikke utgjør noen skade.

Samme frekvens som Norge

Vær spesielt forsiktig med apparater som bruker bevegelse, rotering eller er tidsstyrte slik som klokker, barbermaskiner eller hårfønere. Det kan jo være greit å ha et multiadapter i kofferten bare for å være på den sikre siden, spesielt hvis du har flere reisemål på agendaen eller bare liker å være ekstra godt forberedt.

For å være på den sikre siden bør du også sjekke merkingen på det elektriske utstyret du har før du plugger det i. Dersom det står «input: 100-240V, 50/60 Hz», kan apparate bruket i alle land over hele verden uten å måtte bruke en strømomformer, men en annen kontakt er ofte nødvendig. Dette er vanlig merking for nettbrett, bærbare datamaskiner, fotoapparater, mobiltelefoner og tannbørster, men for å være på den sikre siden bør du sjekke hva som står på først.

Siden Island og Norge har samme spenning og frekvens på strømmen er det ikke noe problem å plugge i det du måtte ha med deg hjemmefra. Og reiseadapter trenger du heller ikke ta med for å plugge lader, hårføner eller hva det måtte være i strømstøpslet.

Mer info om Reykjavik? Les vår guide som forteller hvorvidt du trenger å stille klokka i Reykjavik eller ei.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *