• Meny
  • Meny

Kan du drikke vannet fra springen i Reykjavik?

Nordmenn flest er vant til å drikke vann rett fra springen og tenker ikke videre over det, men med en gang vi reiser ut av landet blir vi kanskje noe mer skeptisk. Og det av god grunn. Mange har opplevd å få urolig mage av å drikke vann som ikke er beregnet som drikkevann, noe som selvfølgelig er veldig kjedelig når man er på ferie. Derfor blir løsningen for mange å kjøpe flaskevann med en gang de kommer til feriestedet for å være på den sikre siden. Heldigvis er det ikke nødvendig å kjøpe vann på Island.

Kvaliteten på Islands drikkevann

Springvann er trygt å drikke så lenge det bare er kaldt vann og ikke varmt vann. For å være på den sikre siden bør du la kranen være åpen en stund å la kaldvannet renne før du tar deg en slurk forfriskende islandsk vann. I tillegg er det også mulig å kjøpe både naturlig springvann og smakstilsatt kildevann på flaske i butikken. 

Islendere er svært heldige med å ha nesten ubegrenset og billig tilgang til naturlig kaldt og varmt vann.

I tillegg kan islendere være stolte av kvaliteten på drikkevannet sitt som er av det reneste drikkevannet i verden. The kalde vannet i springen er rent kildevann uten tilsetninger som klorin. I følge en OECD rapport fra 2001 så er islandsk drikkevann av høy kvalitet og uten sporstoffer, forurensninger eller tungmetaller. Strenge kvalitestkontroller forsikrer konsistent kvalitet og trygt drikkevann.

Turister som reiser til Reykjavik og Island blir ofte forundret over hvorfor det varme vannet lukter litt som råtne egg, mens kaldt vann ikke har noen lukt. Dette er fordi det varme og det kalde vannet kommer fra to forskjellige kilder. Den vonde lukta varmvannet av og til har kommer fra svovel som opprinner fra de geotermiske kildene av varmvannet. Dette gjør varmvannet utmerket for bading, spa og dusjing, men ikke egnet som drikkevann. Det varme vannet forsynes fra de geotermiske kraftverkene og kan nytes i et av de mange geotermiske svømmebassengene i Reykjavik og ellers på Island. Det er sterkt anbefalt å ikke drikke eller svelge dette varme vannet.

Trygt å drikke?

drikkevann-springvann-kvalitet-reykjavik-island

Lukten av svovel er ikke til å unngå på grunn av de mange varmvannskildene rundt om på øya. Og hver gang du tar en dusj eller skrur på varmtvannskranen vil du umiddelbart legge merke til svovelforbindelsene som er tilstede. Det er veldig lite svovel som skal til før du kan lukte det, men heldigvis tar det ikke lang tid å bli vant til denne lukta.

For å nyte den utmerkede smaken av det rene drikkevannet er det bare å la drikkevannet renne litt fra springen før du drikker det, men pass på at det ikke blandes inn noe varmvann. Hvis du foretrekker flaskevann kan du også kjøpe kildevann fra supermarkedet.

Det islandske springvannet er trygt å drikke, forfriskende og smaker utmerket. Det er ikke uten grunn at islenderne sier at deres vann er det beste i verden.

Mens vi er i gang med praktiske tips… Hvorfor ikke lese vår guide om kontakter og støpsler på Island?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *