• Meny
  • Meny

Fakta og generelle opplysninger

Reykjavik er Islands hovedstad og sagaøyas desidert største by. Det var sannsynligvis også det første stedet som ble bosatt på Island, omkring år 791.

I mange hundre år var Reykjavik bare en liten havneby uten spesiell interesse for særlig mange andre enn dem som bodde der, og faktisk bodde det ikke flere enn rundt 600 mennesker der så sent som tidlig på 1800-tallet. I dag bor det i overkant av 200000 innbyggere i byen og områdene rundt, så man kan trygt si det har vært en rivende utvikling de siste to hundre årene.

Landets hovedsete

Byen er i dag sentrum for det meste som skjer på Island, og det er her den høyeste konsentrasjonen av severdigheter, myndigheter og skolevesen har tilhold. Klimatisk er Reykjavik svært godt stillet, og temperaturen er jevnt over behagelig. Mild om vinteren og noe kjølig om sommeren. Dog er været ofte svært ustabilt i Reykjavik, og man opplever ikke sjelden alt fra regn til sol til storm på en og samme dag.

Dette har i hovedsak to årsaker. Det ene er byens strategiske plassering i forhold til Golfstrømmen, det andre er den forholdsvis høye jordtemperaturen grunnet den vulkanske aktiviteten.

Shoppingmekka

Reykjavik er et svært populært reisemål for turister og har opparbeidet seg et solid rykte som et shoppingmekka hva mote og design angår. Island har fostret mange fremtredende designere og kunstnere, og produktene de lager stiller kvalitetsmessig i verdensklasse.

Det finnes en rekke interessante museer i byen og den er ofte vert for internasjonale konserter og det avholdes mange festivaler årlig.

Innbyggertall for Reykjavik og områdene rundt:

128.000

Areal:

273 km²

Hovedspråk:

Islandsk

Valuta:

Islandske kroner (ISK)

Religion i Island:

Omlag 93 % er medlem i den evangelisk-lutherske kirke. Rundt 5 % tilhører andre kirkesamfunn. De øvrige prosentene tilhører andre trossamfunn, eller har ingen spesiell trosretning.

Nødnummer:

Politi: 112
Sykebil/ambulanse: 112
Brann: 112

Trenger du vaksine?

Nei, du trenger ingen spesielle vaksiner ved reise til Island.

Landskode/telefonkode:

+354

Ringe fra Norge til Reykjavik/Island:

Hvordan ringer du fra Norge til Island? Ved å bruke følgende oppskrift:

00 + 354 + lokalt nummer. Du finner mer om dette på nettsiden Callingcountrycodes.com.

Hvor mye skal du tipse:

Tipsing er ikke vanlig blant den gjengse islending. Med turistboomen de siste årene har dog flere blitt vant til å motta tips, særlig innen servicenæringen. Du kan runde opp til nærmeste hele tall om du vil, omlag 5 %. Men igjen, det er ikke nødvendig.

Høyeste bygning i Reykjavik:

Hallgrímskirkja (74,5 meter)

Tidsforskjell Norge og Reykjavik :

Island tilhører tidssonen GMT, og følgelig stiller man klokken én time tilbake ved reise til Reykjavik.

Kollektivtransport:

Buss

Styreform:

Demokratisk republikk

Trenger du visum?

Nei, du trenger ikke visum ved reise til Reykjavik og Island.

Den norske ambassaden i Reykjavik:

Adresse: Fjólugata 17, 101 Reykjavík
Telefon: (+354) 520 0700

Kart over Reykjavik med sentrum i Hallgrímskirkja:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *