• Meny
  • Meny

Se og opplev geysirene

Det er vel få ting folk forbinder mer med Island enn geysirer og vulkaner, og det er også dette mange turister nettopp kommer for å se og oppleve. Nå kommer man riktignok ikke så tett på vulkanene som man gjør med geysirene, men dem kommer man til gjengjeld svært tett på hvis man ønsker det.

Det vanligste stedet å oppleve geysirer på Island er i Haukadalur rundt 100 kilometer nordøst for Reykjavik. Den “opprinnelige” geysir blir første gangen nevnt så tidlig som i 1294, hvor den omtales i forbindelse med et jordskjelv i området. Et skjelv som gjorde den mindre aktiv og reduserte trykket betraktelig. Tidligere kunne geysir blåse kokende vann godt over 60 meter til værs, men etter skjelvet bare noen få meter i forhold.

Fortsatt aktiv

geysir-island-se-reykjavik

Siden har Geysir vært mer eller mindre aktiv avhengig av grunnforhold og mengden av stein annet rusk folk gjennom årene har fylt den opp med, men den nærliggende Strokkur har derimot holdt koken, bokstavelig talt, og har regelmessige utblåsninger med en høyde på opp til 20 meter.

Hele området geysirene ligger i er et såkalt geotermisk område, og det finnes i dag både restaurant og et besøkelsessenter her. Man kan fint besøke området på egenhånd eller ved å delta på en av de mange organiserte turene. Geysir er også et av de faste stoppestedene på Golden Circle Route og det kan til tider være svært folksomt der.

Det er forbudt å campe i området, men det finnes gode overnattingsmuligheter i nærheten hvis man skulle ønske det.

Les også om flere turistmål i Reykjavik.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *